Mijn fietsen

Al mijn fietsen begin maart 2021. Alleen de Performer Dido staat er niet op, die zit nog in de doos…

Ik maak hier onderscheid tussen gewone fietsen (dat is het type waar je WEL zadelpijn van kunt krijgen) en ligfietsen (dat is het type waar je dat NIET van krijgt)… Daarnaast zul je ook een aantal handbikes op deze pagina tegenkomen 🙂 Er staan ook enkele fietsen bij die intussen verkocht zijn maar omdat deze ook terugkomen in diverse berichten op dit blog, heb ik deze toch laten staan.

Gewone fietsen

Union
1980 Union Sakai, vintage racefiets, intussen voorzien van een recht stuur

Deze leuke Union was de eerste “echte” fiets die ik kocht, nadat in in augustus 2016 een e-bike had gekocht. Ik was op slag verliefd op de mooie kleur van deze fiets (oranje is mijn lievelingskleur…) ondanks dat het verder een echte “burgermans” racefiets is. Niets bijzonders qua groep etc.. Gekocht van de eerste eigenaar, inclusief originele Union bidon! Later heb ik ze meer aangeboden gezien en ook voor een stuk minder dan dat ik betaald heb, maar dat mag de pret niet drukken.

De fiets is intussen voorzien van een Brooks Cambium zadel, een tweede bidonhouder en een recht stuur met NOS jaren 80 shifters en remhendels. Ik gebruik de fiets niet veel maar als ik erop fiets valt het me steeds op dat ie toch wel erg lekker rijdt 🙂 In april nog een leuke retro-rit met deze fiets gereden! Gewicht 12,2 kg.


20180303_164413.jpg
1989 Koga Miyata Valley Runner, two-speed (wintertrim)

Met de winter van 2017/2018 in het vooruitzicht zocht ik een fiets die tegen de sneeuw en pekel kon. Een fiets waar ik geen zonde van zou maken als deze een keer flink vies zou worden of hier en daar wat zou roesten. In eerste instantie had ik daar de oude Batavus Dasher van mijn vrouw voor op het oog. Deze heb ik echter als verrassing helemaal opgeknapt voor haar zodat we samen kunnen fietsen, dus toen moest er iets anders verzonnen worden. Toen ik dit enorm foute, maar daardoor o zo leuke, zuurstok roze frame op Marktplaats zag staan was ik gelijk verkocht!

Dus het frame, samen met het bijbehorende setje Wolber titanium wielen, gekocht voor een leuk bedrag. De wielen zitten nu in de Batavus van mijn vrouw. Het frame is vervolgens geheel schoongemaakt en voorzien van de volgende onderdelen:

Al met al is het een hele fijne fiets geworden waarmee ik met veel plezier de winter ben doorgekomen. Het is niet de snelste fiets die ik heb maar hij rijdt wel heerlijk. Alleen de two-speed kickshift, daar ben ik niet helemaal tevreden over. Het is soms wel erg lekker om een extra lage versnelling te hebben voor dat ene steile viaduct maar je schakelt ook te vaak per ongeluk mis. Deze naaf zou ik nu niet meer kopen.


20190329_1124013619322579138966470.jpg
1989 Koga Miyata Valley Runner, single-speed (zomertrim)
  • De Big Apples vervangen door 2.30 inch Maxxis DTH. Al is het alleen al voor de stoere en vintage looks van deze banden. Echt smalle banden passen ook niet op de brede velgen… Daarnaast lopen deze banden ook nog eens heerlijk licht en comfortabel 🙂
  • Spatborden en verlichting verwijderd
  • Achterwiel vervangen door een wiel met een Sturmey Archer single speed naaf met een Halo Clickster 17-tands freewheel
  • Ketting voorzien van een half-link waardoor de kettingspanner kon vervallen
  • Gewicht 12,0 kg

Door bovenstaande aanpassingen is de fiets ongeveer 2 kilo lichter en helemaal klaar voor het mooie weer. En hij rijdt nog steeds heerlijk!


20180903_124019.jpg
1994 Giant X-2000 hybride (zoals gekocht!)
… en nadat ik hem heb klaargemaakt (in zomertrim)
wp-15893559012337617117567019456980.jpg
… en voorzien van spatborden en bagagedrager

Omdat de fietspaden in het buitenland niet altijd even goed zijn als hier in Nederland (wat zijn wij toch stinkend verwend wat dat betreft…) heb ik op 1 september 2018 deze leuke Giant gekocht. Dit stalen ros is naar mijn idee de voorloper van de huidige “gravelbikes” en is in een super originele staat. De fiets vormt een goede basis voor een leuke vakantiefiets. En uiteraard kan ik er binnen Nederland ook af en toe een stuk onverhard mee pakken op jacht naar meer vakjes… Gewicht zoals gekocht 12,7 kg.

Specificaties na aanpassing:

  • Panaracer Gravelking SK 38 mm vouwbanden. SK staat voor Small Knobs, dus kleine nopjes. Goed voor op de weg EN op gravel etc. 🙂
  • Brooks Cambium all wheather zadel, de nieuwere variant van de “gewone” Cambium zadels die ik op mijn andere fietsen heb
  • Shimano M520 klikpedalen zoals op al mijn fietsen
  • Shimano 400CX crankset met 20-32-42 bladen in combinatie met een NOS 7 speed Hyperglide cassette 13-21 Hopelijk voldoende bereik voor de meeste hellingen…
  • Shimano 400CX derailleurs en remmen
  • Koolstop Eagle remblokken, die bevallen me erg goed op de roze Koga
  • Gewicht na alle aanpassingen incl. 2 bidonhouders, pomphouder, standaard en bel: 12,4 kg

EDIT november 2018
Later heb ik de zadelpen nog vervangen omdat ik het zadel niet meer goed vast kreeg op de originele pen. Het stuur heb ik vervangen door een wat smaller model met iets meer terugstand hetgeen beter is voor mijn polsen. Ook heb ik een stel Ergon GP3 handvatten gemonteerd, deze bevielen me erg goed op de Kona Penthouse. Tenslotte heb ik nog een steun voor een achter- en voorlamp en een set zilverkleurige SKS spatborden gemonteerd zodat ik hem ook in het donker kan gebruiken voor o.a. woon-werk verkeer.


PaddyWagon
VERKOCHT 2008 Kona Paddy Wagon, single speed

Toen ik aan het shoppen was voor een gewone fiets ter vervanging van mijn e-bike, kwam ook de Kona Paddy Wagon single speed langs. Daar heb ik ook op test gereden en dat beviel prima. De dealer dacht echter dat het geen goed idee zou zijn om een single speed te gebruiken voor woon-werk verkeer van 22 km enkele reis… En daarom heb ik toen uiteindelijk de Kona Penthouse gekocht (zie onder).

De Paddy Wagon bleef echter sudderen en toen ik bovenstaande, nagenoeg nieuwe fiets voor een hele nette prijs kon ophalen heb ik niet lang getwijfeld. Met een setje nieuwe banden en een Brooks Cambium zadel is de fiets helemaal af. Hij rijdt heerlijk licht en comfortabel. Gewicht 10,3 kg.

Sinds ik de roze Koga heb gebruik ik hem echter niet veel meer. Het is een hele fijne fiets maar de Koga past gewoon net wat beter bij me. Dus de Paddy Wagon gaat er toch weer uit…

EDIT: verkocht op 1-8-2018 aan een enthousiaste nieuwe eigenaar die er gelijk een rondje IJsselmeer mee ging fietsen 🙂


20190915_175048926943412562877909.jpg
1997 Koga Miyata Burner S, mountainbike (hier nog met wegbanden op de originele velgen)
20191013_1533058342825075503143016.jpg
… en in MTB trim met nieuwe velgen en banden

Omdat ik in het najaar van 2019 toch eindelijk weleens wilde weten of mountainbiken ook iets voor mij was, moest er uiteraard een MTB komen 🙂 Dat werd deze leuke Koga Miyata Burner S, een volbloed, NL fabrikaat MTB uit 1997. Na aankoop heb ik de fiets (uiteraard) geheel uit elkaar gehaald en alles nagekeken, gesmeerd en waar nodig vervangen. Om in stijl te blijven heb ik het geel als accentkleur nog wat verder doorgevoerd door te kiezen voor gele buitenkabels, een gele bidon en zelfs gele Koolstop remblokken! De fiets rijdt geweldig goed, hij is wendbaar, licht en voelt snel aan. Ben benieuwd hoe hij in het bos gaat bevallen… Uiteraard worden de Kojaks dan wel vervangen door sloffen met noppen 😉

Specificaties:

  • 1997 Koga Miyata Burner S in de maat 47 cm
  • Aluminium frame met dubbele downtube en stalen voorvork
  • Brooks Cambium all wheather zadel
  • 3×8 groep met XT derailleurs en shifters
  • 11-28 cassette (MTB wielset), 12-23 cassette (weg wielset)
  • STX crankset (42-32-22)
  • MTB wielset: STX-RC voornaaf, Shimano silent clutch achternaaf, 32 gats Ryde Big Bull velgen en 2,25 Schwalbe Nobby Nics classic skinwall banden
  • Weg wielset: Dura-Ace hoge flens voornaaf, Hügi Compact achternaaf, 32 gats Ryde Big Bull velgen en 50 mm Schwalbe Kojak slicks
  • Shimano V-brakes met gele Koolstop remblokken
  • 30 mm riser stuur (ter vervanging van het originele rechte stuur)
  • Bijpassend blauw Dunlop belletje 🙂
  • Gewicht rijklaar met SPD pedalen en bidonhouders: 12,05 kg (MTB wielset)

Intussen is de fiets uitgerust met MicroShift SL-A08 Thumb Shifters, de beste upgrade ooit!


20180627_084921.jpg
2017 Kona Penthouse, randonneur

Nadat ik mijn e-bike had verkocht zocht ik een gewone fiets. Bij voorkeur geschikt voor zowel woon-werk verkeer als voor fietsvakantie met het gezin. En dan niet in een saaie kleur (zoals 99% van alle fietsen in NL). Dus toen ik de gele Kona Penthouse zag, een stalen racefiets, wist ik het: DIE moest het worden! Nadat ik het hele land had afgespeurd ten lange leste nog een exemplaar gevonden in Haarlem. Niet lang gedraald, naar Haarlem getogen en de fiets na een korte testrit gekocht. Thuis is de fiets voorzien van:

  • Een recht stuur
  • Een Deore crank met een Tiagra voor- en achterderailleur
  • Tiagra shifters (het is dus een 2×10 groep)
  • SKS bluemels spatborden
  • Tubus fly achterdrager (met Ortlieb tassen in de vakantie)
  • Brooks Cambium zadel
  • Ergon GP2 handvatten
  • Achterstandaard, bidonhouder en een ABUS vouwslot
  • Panaracer Pasela Protite 622-28 vouwbanden. Lees mijn korte review hier
  • Gewicht 12,9 kg

Na de eerste fietsvakantie op de Veluwe en ritjes in Frankrijk, bleek dat bultjes als de Posbank toch wel hoog gegrepen waren met de 1×10 groep die ik als eerste had gemonteerd. Dus is intussen de Alfine crank vervangen door een Deore FC-M6000 double inclusief een Tiagra voorderailleur en shifter.


Ligfietsen

Flevoracer28
VERKOCHT 1994 Flevobike Flevoracer, 28″ wielen

Omdat aan de Tempelman Flevo-racer toch meer werk bleek te zitten dan gedacht, heb ik deze fiets gekocht. Ik moest er een eind voor rijden want hij stond in Duitsland maar hij was de moeite waard. Een hele nette en originele fiets met 28 inch wielen. En dat bleek nu juist net de crux, de Tempelman met zijn 26 inch wielen reed toch lekkerder! Dus besloten om de witte Flevo maar weer te verkopen… Hij is goed terecht gekomen bij een echte Flevobike liefhebber 🙂


wp-15888780702847828868430265154069.jpg
2000 M5 Shockproof 451

Mijn eerste ligfiets! Toen ik na aanhoudende zadelpijn op mijn gewone fietsen bedacht dat ik dan maar eens een ligfiets moest proberen, had ik nooit kunnen denken dat ik ligfietsen zo leuk zou gaan vinden! Nadat ik echter bij LTE Breda een aantal ligfietsen had geprobeerd, o.a. een M5 City Cruiser, diverse Nazca’s en een trike, wist ik het zeker: ik was op zoek naar een ligfiets met grote wielen en onderstuur! En waar werd ik uiteindelijk verliefd op… een M5 Shockproof 451 met kleine wielen en bovenstuur… Het kan soms raar lopen.

De M5 heb ik gekocht bij een fietsenwinkel in Hengelo. Die hadden twee 451’s als inruil gekregen en wisten niet echt wat ze ermee aan moesten… Na een testrit en een nauwkeurige inspectie heb ik de fiets meegenomen. Intussen heeft de fiets de nodige upgrades gehad en is deze geheel aangepast aan mijn wensen. Zoals:

  • VeeTire Speedster banden, snel, mooi en grippy!
  • Een prachtige vintage Hügi 240 achternaaf
  • SRAM X9 achterderailleur
  • SRAM X0 shifters
  • Ventisit drielaags comfortmat
  • Lezyne Flow Cage bidonhouders met CUBE bidons
  • M5 zijstandaard (gedoneerd door het City Cruiser project)
  • M5 duimremmen (of “whale-tail brakes” zoals ik ze later op internet zo mooi beschreven vond…)
  • B&M spiegel
  • Navigatiehouder van Aliexpress
  • Gewicht 16,6 kg

Al met al is deze fiets nu wel zo’n beetje helemaal geoptimaliseerd. Ik gebruik hem bij droog weer veel voor woon-werk verkeer maar rij er ook regelmatig toerritten mee.


Flevoracer26
VERKOCHT 2001 Tempelman Flevoracer, 26″

Na een kort avontuur met een M5 City Cruiser heb ik deze stoere Tempelman Flevo-racer gekocht. Ik vind het technisch gezien erg interessante fietsen met hun kantelknik besturing en het is een waar icoon in ligfiets land. Deze heeft ook nog de SRAM Dual Drive naaf in het voorwiel, een naaf die een meervoudig kettingblad aan de voorzijde vervangt. Ook een mooi concept en het werkt prima!

Deze fiets heb ik gekocht van iemand die hem al vele jaren had en die er ook erg veel op had gereden. Achteraf blijkbaar zonder veel onderhoud te plegen… Omdat ik er zelf niet op kon rijden hebben we een stukje samen gereden waarbij hij de Flevo-racer bestuurde en ik op een gewone fiets mee reed. En dat ging allemaal prima. Dus toen heb ik de fiets gekocht… Achteraf te snel, te duur en zonder goed te kijken. De fiets bleek op een aantal punten best versleten en het frame leek ook niet helemaal recht…

Intussen heb ik de fiets wel zodanig kunnen richten en in orde gemaakt zodat ik er nu ook linkerbochten mee kan rijden (dat ging eerst niet). De wielen staan nu weer netjes in lijn. Ik ben nu aan het kijken wat ik er verder mee ga doen. Een langlopend project dus… Een stoere fiets om te zien vind ik het nog steeds en het is een aparte ervaring om erop te rijden!

Op 1-8-2018 is deze fiets verkocht aan een Nederlandse liefhebber die nu in Duitsland woont. Wel toevallig eigenlijk want de witte Flevoracer had ik zelf in Duitsland gekocht, ook van een Nederlander!


20191220_0842376618710515366911202.jpg
2014 Sinner Mango+ (“het ei”), lekker overdekt rijden!

Op 12 januari heb ik deze leuke velomobiel gekocht! Mijn duurste fiets ooit en hoe ik het ook probeerde, ik kreeg de aanschaf niet “recht gepraat” richting mijn echtgenote. Ik had me al daarbij neergelegd en was aan het proberen om bedrijven te interesseren om op de fiets te adverteren. Om op die manier de fiets te kunnen financieren. Zonder veel succes overigens…

Toen deze leuke Mango te koop kwam in de buurt, wilde ik in ieder geval een keer gaan kijken. Tot mijn verrassing was mijn vrouw inmiddels toch overstag 🙂 Overigens wel, en volledig terecht ook, met een aantal voorwaarden. Zo zullen een paar andere fietsen het veld moeten ruimen en ook een paar motoren zullen verkoopklaar gemaakt moeten worden. Voorwaarden waar ik graag mee akkoord ging!

20190203-Winterfietselfstedentocht-Timsfotos-2749
Actiefoto tijdens de Winter Elfstedentocht 2018

De voorlopige specificaties van de Mango zijn de volgende:

  • bouwjaar augustus 2014, framenummer 400
  • model Mango+ dus zonder de karakteristieke “vouw” aan de zijkant maar met meer bagage ruimte (130 liter)
  • 20″ wielen rondom met Marathon Plus banden
  • carbon zitting waarop ik de drielaags Ventisit mat van de trike gebruik
  • 6V elektrisch systeem met twee accu’s, knipper- en alarmlichten
  • 3×9 versnellingen met Tiagra crank en aangepaste Deore derailleur
  • Gewicht ca. 32 kg

Kortom, een vrij standaard Mango+ waar ik erg blij mee ben. De komende tijd ga ik (uiteraard…) kijken waar ik de fiets kan verbeteren. Dat zal in ieder geval zijn op schakelgebied zijn want de Deore derailleur krijg ik niet goed afgesteld en schakelt niet erg precies. Zeer waarschijnlijk ga ik die vervangen door een SRAM X9 waar ik erg goede ervaringen mee heb. De crank vervang ik waarschijnlijk ook door een exemplaar met kortere crankarmen. Maar goed, dat gaan we allemaal nog zien. Eerst maar eens flink genieten!

UPDATE
Intussen heeft de fiets de nodige upgrades gehad zoals:

  • nieuwe wielen met extra brede Andra 40 velgen
  • Maxxis DTH 406-49 banden, snel en soepel
  • voorremtrommels geüpgraded van 70 mm naar 90 mm
  • derailleur vervangen door een SRAM X9 met X0 shifters
  • korte Suntour crank
  • Kellerman Atto remlicht
  • elektra omgebouwd zodat deze werkt op een USB powerbank
  • enz…

20180812_174111.jpg
VERKOCHT 2014 Raptobike Midracer, mijn derde voorwielaandrijver!

De fiets zal na wat kleine aanpassingen de volgende specificaties hebben:

  • Aluminium oranje oversized frame met (nog niet gebruikte) voor-derailleur steun
  • Avid BB7 160 mm mechanische schijfremmen op Deore wielen
  • SRAM 1×9 groep met X0 twist-shifter, 42 tanden op FSA Vero 170 mm crank, X9 voorderailleur en 12/36 cassette
  • Maxxis DTH 559 x 2,30 vouwbanden
  • Large zitje met drielaags Ventisit mat
  • B&M spiegel
  • SPD M520 pedalen
  • Radical Solo Racer tassen
  • Tacx bidonhouder i.c.m. Lezyne pomphouder

Verkocht op 22 april 2019 aan een liefhebber uit Oss.


2016 Performer Conquer F-FWD mijn eerste nieuw gekochte ligfiets!

In december 2020 heb ik mezelf deze leuke opvouwbare Performer kado gedaan die in de uitverkoop was bij Maia ligfietsen! De prijs was erg goed en ik heb wel iets met voorwielaandrijvers dus, ondanks dat de fiets zwart is, kon ik hem niet laten staan. Lees het hele verhaal hier.

De specificaties zijn (na aanpassing…)

  • aluminium oversized frame
  • voorwielaandrijving
  • opvouwbaar
  • klapstuur
  • vier (!) laags Ventisit mat op het stoeltje
  • wielen: 451 Speedmax met ITS Microknobby 20×1 3/8 banden
  • groep: Tiagra 3×10 met een 50-39-30 170 mm crank en een 12-23 Ultegra cassette
  • Shimano M-520 SPD pedalen zoals op al mijn fietsen
  • Avid BB5 mechanische schijfremmen
  • gewicht rijklaar net geen 13,5 kg

wp-15859026522293011037660653931241.jpg
2018 Zelf opgebouwde trike op basis van een KMX Venom frame

De bouw van deze trike op basis van een KMX frameset was een verhaal apart dat ik nog wilde gaan verwerken op dit blog. Helaas is dat er nooit van gekomen… Een deel van dit verhaal kun je hier lezen.

Zoals je ziet heb ik een voorliefde voor oudere fietsen en dan gemaakt van staal. Geen aluminium en carbon voor mij hoe mooi (en licht) dat ook is!

EDIT: intussen is er toch een aluminium fiets gekomen, namelijk de derde frameset die ik van KMX heb ontvangen omdat de eerste twee stalen frames krom waren…

Specificaties van de trike:

  • KMX aluminium Venom frame
  • ANDRA 40 extra brede velgen (25 mm inwendig) in 20 inch vóór en 24 inch achter. Gespaakt met RVS spaken en KMX naven vóór, achter met een Deore naaf
  • Schwalbe Shredda Evo vouwbanden in 50 mm (achter) en 40 mm (voor)
  • Schlumpf Mountaindrive met 42 tands kettingblad en Shimano M520 SPD pedalen
  • NOS Dura Ace 7800 derailleur met 12/27 10 speed cassette
  • Dura Ace 10 speed barend shifter
  • Nazca comfort zitje met drielaags Ventisit mat
  • KMX carbon look achterspatbord
  • Avid BB7 200 mm schijfremmen
  • Remhendels met parkeerstand
  • B&M barend spiegel
  • Alligt kettingrol met stalen tanden en O-ringen
  • Bidonhouder Lezyne Flowcage
  • Stuurdemper
  • Gewicht 17,2 kg

Handbikes

wp-15884477770076172309997326777004.jpg
2002 (?) Varna II handcycle

Begin mei 2020 heb ik deze leuke Varna handbike kunnen kopen voor een hele nette prijs. Ik vroeg me al langer af hoe dat reed en het lijkt me een leuke manier om mijn armspieren te trainen 🙂 Nou, dat laatste klopt wel want mijn eerste ritje was best afzien…

Specificaties van de fiets “as bought”:

  • ChroMo stalen frame
  • Rondom 20 inch 451 wielen met Alex velgen en (vintage…) IRC Roadlite banden
  • Tourney 3×8 groep met Megarange cassette. Op basis van de datumstempels op de groepset (2001/2002) schat ik in dat de fiets uit 2002 is
  • Moca cassettenaaf vóór met Moca mechanische schijfrem
  • Parkeerrem op het voorwiel (op de foto gedemonteerd)
  • Gewicht: 16 kg

De groep is wel erg “bottom of the market” en het schakelen gaat niet echt soepel. Dus ik vlak niet uit dat ik die ooit vervang. Ook heeft één van de achterbanden een zijwand beschadiging en de banden zijn nogal droog (wat niet gek is na ca. 15 jaar). Maar voorlopig kunnen ze nog wel, zeker zolang ik nog kleine rondjes in de buurt rij.

De fiets in zijn huidige look

UPDATE
Intussen heeft de fiets een paar kleine upgrades gehad:

  • derailleur vervangen door een Deore XT
  • cassette vervangen door een MSC 11-40 voor iets meer bereik en gelijkwaardige stapjes
  • Durano banden rondom
  • nieuwe rem- en schakelkabels (geel want dat had ik nog liggen…)
  • twee bidonhouders, één op de aluminium stuurbuis en één op de achteras
  • crank vervangen voor een korte crank (146 mm) met 34 tanden van de kinderfiets van mijn zoon

Het fietsje rijdt nu heerlijk en ik rij er graag op. Niet snel maar super relaxed!


20200512_2121351785152546039427378.jpg
2007 (?) Varna Marathoner 3W kanteltrike

Vlak nadat ik de Varna II handbike heb gekocht kwam deze leuke/rare Varna kanteltrike te koop. Die MOEST ik gewoon hebben. Het is een handbike gemaakt voor minder-valide EN valide mensen om hun gehele bovenlichaam mee te trainen. Precies wat ik zocht! En dan ook nog eens iets heel aparts, daar hou ik wel van…

Specificaties van de fiets “as bought”:

  • ChroMo stalen frame
  • Achter 20 inch 451 wielen en voor 28 inch met Alex velgen en nieuwe Durano’s
  • Shimano 1×8 105 groep. Op basis van de datumstempels op de derailleur schat ik dat de fiets uit 2007 is
  • Enkele mechanische schijfrem in het voorwiel
  • Het grootste zadel dat ik ooit op een “fiets” heb gezien! Tractor style…
  • Kantelmechanisme, de achteras dit draaiend aan het frame vast, in bochten kun je dus hangen terwijl de achteras volgt 🙂
  • Gewicht: 14,7 kg

De fiets is in een prima berijdbare staat. Nu eerst maar eens flink oefenen op het sturen en wegrijden…

Best wel een verandering!

EDIT
Intussen ziet de fiets er zo uit en is er veel aan gebeurd! Lees daar hier meer over. De belangrijkste veranderingen:

  • het frame heb ik zelf gestraald en gepoedercoat, erg leuk om te doen!
  • het voorwiel is herspaakt met nieuwe spaken en oranje nippels, bij de achterwielen zijn alleen de nippels vervangen
  • voorrem is omgebouwd naar hydraulisch (Deore M6000 )
  • nieuwe Shimano EF-505 9 speed shifter
  • Shimano 105 korte kooi derailleur
  • Shimano 12-36 cassette 9 speed
  • achterbanden IRC Roadlites
  • voorband Vredestein Fortezza Senso Superiore
  • nieuw Tecora cartridge balhoofd

2008 Quickie Shark S

Eind juni 2020 heb ik deze Quick(ie) Shark handbike gekocht als modern alternatief voor de Varna Tour. Tot dusver heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met deze fiets, het is gewoon niet helemaal “mijn” fiets denk ik. Het zou me dan ook niet verbazen als deze er komend voorjaar weer uit gaat. Mijn eerste indrukken kun je hier lezen.

Globale specificaties:

  • aluminium frame
  • achterwielen 406 met Schwalbe Stelvio banden
  • voorwiel 559 met DT Swiss 240 naaf en ook een Stelvio band
  • SRAM X9 3×9 groep. Crank 44-36-28, cassette 11-34
  • Ultegra velgremmen
  • gewicht ca. 17 kg

2010 (?) Wolturnus Racebike-K

Een kniezit handbike, dát was de fiets die ik altijd wilde! De ultieme trainingsmachine, meer nog dan de Varna Marathoner. Dus toen in begin oktober 2020 deze fiets kon kopen was de keuze snel gemaakt! Helaas staat de fiets sindsdien stil in afwachting van onderdelen en tijd maar ik hoop hem in de kerstvakantie op de weg te krijgen!

Voorlopige specificaties na aanpassingen:

  • lichtgewicht aluminium frame, zwart geanodiseerd met blauwe accenten
  • driemaal 571 velgen met NOS Hutchinson skinwall vouwbanden. Achterwielen radiaal gespaakt
  • alle wielen voorzien van blauwe spaaknippels
  • Shimano 105 lange kooi derailleur
  • Shimano Acera ST-EF65 shifters, gewoon de fijnste shifters voor op een handbike!
  • Wolturnus crank 52-40-30 met 9 speed 14-25 close ratio cassette
  • dubbele Shimano 105 velgrem op het voorwiel
  • gewicht nog niet bekend

Overig

Extrawheel
Extrawheel trailer, hier met 406 achterwiel achter de M5 Shockproof

In het voorjaar van 2018 heb ik een gebruikte Extrawheel trailer gekocht. Ik heb er een 20 inch wiel (voor gebruik achter de Shockproof) bij gekocht en een 24 inch wiel zelf voor gespaakt (voor gebruik achter de trike). Deze trailer spoort perfect en je merkt amper dat hij achter je fiets hangt!